петък, 18 май 2012 г.

Светла Иванова: Когато една майка се чувства добре, предава това и на своето бебе

Красота, изящество, спокойствие. Тези три думи описват идеално жената, която искам да Ви представя. Тя е различна, провокативна и женствена. Тя съчетава в себе си по неповторим начин елегантност, стил и грациозност. Тя доказа, че умело може да се превъплъщава в ролята на певица, майка, писател и йога инструктор. Тя е Светла Иванова.
Името на Светла Иванова е сред най-популярните на родната поп сцена. „Всичко е любов”, „Обичам те до тук”, „Някъде там”, „Любов и кафе” - това са само част от хитовете на изпълнителката, отличени с множество награди.
През 2008 година Светла издава първата си книга „Забранено до 18”. В нея тя разказва за живота на едно обикновено момиче, борещо се по свои начин за щастие. Две години по-късно излиза продължението й – „Светът в краката й”, което Любен Дилов – син определя като „Сериозно развитие в неподражаемия стил на Светла Иванова, лишен от претенции и маниерничене, потапящ Ви в една история, такава, каквато бихте я чули в задимен бар от някой, комуто току-що се е случила”.
На 23 януари тази година Светла Иванова издаде DVD, озаглавено Моята програма – „Йога за бъдещи майки”. Програмата съдържа упражнения, записани лично от нея по време на втората й бременност. Тя сподели повече за проекта, както и други интересни факти свързани с йогата и майчинството в един откровен разговор с Деси Узунова.





Видяхме Светла Иванова в различни образи – певица, писателка и йога инструктор. Кой се доближава най-много до вашата вътрешна душевност?

Всички тези проявления се доближават и се допълват. Единствено начинът на изразяване е различен. Човек не трябва да се ограничава само да чете, само да слуша музика или да спортува, така и аз не мога да избера само един начин, за да изразя себе си.

Каква е Светла Иванова у дома, без грим, когато не е на сцена?

Майка и жена.

Има ли Светла Иванова и Тъмна страна?

Всеки има тъмна страна, но когато тя не засенчва светлата всичко е наред.

Имаш уникално позитивно излъчване и страхотна усмивка. Какво те зарежда? Как успяваш да се справиш с негативните емоции?

Просто живея по начина, по който ми харесва. Имам добро семейство и работа, която върша с удоволствие. Йогата е добър начин за борба със стреса в ежедневието. Тя е само една малка част от моя начин на живот.

Какво Ви запали по йогата?

Още като ученичка се запалих по практикуването на асаните, но тогава ги възприемах само като упражнения за гъвкавост, не като нещо, което се грижи за здравето ми. Всъщност и гъвкавостта е здраве.

Кои според Вас са основните плюсове на йогата, които оказват най-благотворно влияние върху човека?

Основните плюсове са, че чрез йогата човек се движи и релаксира едновременно.

Казват, че спортът възпитава. Какво възпита у Вас йогата като спорт?

Всекидневните занимания с йога ме привикнаха към постоянство, търпение, гъвкавост на тялото и ума, по-здравословен начин на живот и по-позитивно мислене.

Разкажете ни повече за вашия проект „Йога за бъдещи майки”. Какво Ви провокира да го направите?

По време на първата ми бременност установих колко е полезно практикуването на йога за жените, които очакват бебе. Това ме вдъхнови да подготвя тази програма специално за бъдещите майки. Тя няма за цел да ги накара да отслабнат, но ще ги държи във форма и ще ги подготви донякъде за предстоящите трудности.

Какво беше основното нещо, от което сте се ръководили при изготвянето на вашата програма?

Най-важното за мен беше да бъде полезна. Да включа упражнения, които да подготвят за едно по-леко раждане, да карат бременната жена да се чувства добре, дори и с повече килограми отгоре. Да се грижат за правилната стойка, тазовото дъно, кръвообращението, отоците, болките в гърба, спокойствието.

Колко време Ви отне да съставите и подберете упражненията?

Съставих програмата според моите нужди още по време на първата ми бременност, но я записах по време на втората. Така че може да се каже, че две бременности я съставям и практикувам.

Вашата програма подходяща ли е за жени, които до този момент не са спортували активно?

Да. Програмата не натоварва излишно, а на някои места, където смятам, че някой може да се затрудни с повторенията или сложността на изпълнението излиза надпис с предупреждение. За заснемането подбрах само тези упражнения, за които съм сигурна, че не носят риск за начинаещи, но естествено могат да се практикуват и от напреднали. Модифицирани са и някой от основните асани, за да се направи място за коремчето и да стават за бременни.

 Подходяща ли е програмата Ви и за жени в напреднала бременност?

При всяка жена е различно. Но ако няма забрана от лекар или проблемна бременност упражненията могат да се правят от третия месец до последния. Аз лично изпълнявах моята програмата до последния ден преди да родя.

Упражненията, заложени в програмата, консултирани ли са със специалист?

Да, консултирани са с Диди Димова, която е акушер-психолог. Тя също е специализирала йога за бременни и пилатес в САЩ и преподава в училището за бременни, което аз посещавах, както и с йога инструкторите Ива Благоева и Даниел Петров – и двамата световни шампиони. Програмата стана реалност с подкрепата на "Клиники Малинов", "Ивентас" и магазини "За мама".

Има ли някакъв подходящ ритъм за изпълнение на упражненията?

Не. Упражненията трябва да се правят със собствен ритъм или както показвам в диска - бавно, плавно, без напрежение. Ако се почувства главозамайване трябва да се направи кратка почивка, а ако се повтори да се прекрати изпълнението и да се продължи след консултация със специалист. Според мен обаче никой няма да стигне до такива крайности, защото асаните не са трудни и не напрягат излишно. Освен това умишлено избягвам обърнатите с главата надолу пози.

Влияе ли йогата върху развитието на бебето?

Влияе върху самочувствието, спокойствието и добрата форма на майката, а когато майката се чувства добре предава това и на бебето, което носи.

Какъв е Вашият съвет към всички бременни?

Да са максимално спокойни, за да имат спокойно бебе. Да се грижат за себе си – да се хранят здравословно, да правят упражнения, да плуват или да се разхождат. Ако това е първата им бременност, да посветят част от времето си за подготовка. Училището за бъдещи майки е добър вариант. Най-важно от всичко според мен е да мислят позитивно.

 Разбрах, че планувате и продължение на проекта – „Йога за възстановяване след раждане”. Кои са основните моменти, на които ще акцентирате?

Връщането на добрата физическа форма с малко повече натоварване, което ще повлияе и на по-доброто самочувствие, релаксацията и дишането. Обмислям да включа и една по-кратка серия с упражнения за възстановяване след операция. Много жени напоследък предпочитат да родят секцио и не знаят кога да започнат с упражненията и какво точно да правят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар